Mac users, where are you guys?

Warzone 2.1.x series. (Unsupported--read only!)
User avatar
Buginator
Professional
Professional
Posts: 3285
Joined: 04 Nov 2007, 02:20

Re: MAC users, where are you guys?

Post by Buginator » 19 May 2008, 06:31

shishkebab wrote: I was looking around at the ADC website and I came across (here: developer.apple.com/business/) where you can submit your application to be included in the apple.com/downloads/ page. I think you have to have an Apple Developer Connection account though, but those are not hard to make.

Sorry, but I have no idea how to do that. (no programming skills at all)
Looks like a BETA can be put up there, here are their conditions:
# The product must have a supporting website in English, where customers can find Mac, iPod or iPhone compatibility information.

# The product must be currently shipping (no beta software or pre-announced products). Open source projects can be beta.

# Products must follow the posted Guidelines for Using Apple's Trademarks and Copyrights. For example, the words Apple, iPod or iPhone may be used as a descriptor, but not as part of the product name.

# Ranges of products that have slightly different configurations may be consolidated into a single product record (e.g. ranges of hard drives with various capacities, RAM modules, stock media, etc.)

# Products and their developer's web site cannot contain language or any other form of expression that may be deemed inappropriate or offensive to others.

# Apple reserves the right to omit, edit, or reject submissions.
I am not sure what they think is inappropriate or offensive to others...
Of course, then the problem is that we need someone to actually do that, then maybe we can have a pool of new testers or even coders help out.
and it ends here.

User avatar
Verminus
Trained
Trained
Posts: 121
Joined: 18 Feb 2008, 19:13
Location: Peterborough, England
Contact:

Re: MAC users, where are you guys?

Post by Verminus » 19 May 2008, 06:38

lowededwookie wrote: I tried manually building QuesoGLC from the Queso site and it keeps failing to build because it can't find OpenGL in Mac OS X and the OpenGL site doesn't have any Mac OS X downloads because apparently it's built into Mac OS X.

Does the updated XCode project file fix this by adding a couple of paths to Mac OS X or how does it work?

I'll try this updated project tonight though because I'm keen on getting this building.
I updated project file should fix the "PATH NOT FOUND" that shishkebab was getting. (It was trying to get quesoglc from a nonexistant location, hence "PATH NOT FOUND"). DevUrandom put my fix into trunk anyway so you don't need to get it from here anymore.  ;D

On the "not able to find OpenGL" front, have you made sure that the development libraries for opengl are installed and not just the runtime libs?

User avatar
Verminus
Trained
Trained
Posts: 121
Joined: 18 Feb 2008, 19:13
Location: Peterborough, England
Contact:

Re: MAC users, where are you guys?

Post by Verminus » 21 May 2008, 22:08

Hello??? Any mac users out there? Does  my fix work? Does warzone2100 Compile yet? If not, what error(s) do you get?

lowededwookie
Trained
Trained
Posts: 42
Joined: 07 Sep 2007, 01:44

Re: MAC users, where are you guys?

Post by lowededwookie » 31 May 2008, 02:30

I'm not sure if I'm getting the right sourcecode.

I've been downloading from the main link on the Downloads page and I've tried the daily snapshot page but both keep failing at QuesoGLC trying to find 0.7.0 instead of 0.7.1.

I'm picking I'm downloading the wrong code though so can you please give me a link to try.

Thanks heaps.

User avatar
Buginator
Professional
Professional
Posts: 3285
Joined: 04 Nov 2007, 02:20

Re: MAC users, where are you guys?

Post by Buginator » 01 Jun 2008, 07:28

lowededwookie wrote:I'm not sure if I'm getting the right sourcecode.

I've been downloading from the main link on the Downloads page and I've tried the daily snapshot page but both keep failing at QuesoGLC trying to find 0.7.0 instead of 0.7.1.

I'm picking I'm downloading the wrong code though so can you please give me a link to try.

Thanks heaps.
Looks like the ONLY developer that can really help you, never visits the forums. Can you post on the ML ?

As for the codebase, just do:
svn co http://svn.gna.org/svn/warzone/trunk warzone
or
svn co http://svn.gna.org/svn/warzone/warzone/branches/2.1

twilight
Trained
Trained
Posts: 46
Joined: 14 May 2008, 12:21

Re: MAC users, where are you guys?

Post by twilight » 02 Jun 2008, 19:17

Hey guys,

after I was scared a while (and busy ;-)) I finally gave it a shot to
compile warzone 2.1-beta on my mac.

Got a problem so far, Thought I write a "guideline" for others to
follow, but I got stuck. Any ideas/hints??

This is what I did:

MacOS X 10.4.11 - Intel

1.: Download and install xCode 2.5 on "developer.apple.com"
2.: Softwareupdate (just in case)
3.: download and install subversion here "http://subversion.tigris.org/"
4.: /opt/subversion/bin/svn co svn://svn.gna.org/svn/warzone/trunk/
5.: cd trunk/macosx
6.: xcodebuild (that builds the game, but before it can, it fetches some libs,
like SDL, gettext, zlib and stuff and builds these, puts its output into the svn-directory)
7.: download and build quesoglc (
- quesoglc.sourceforge.net
- untar
- ./configure
- make
- sudo make install
8.: now again "xcodebuild"

the command "xcodebuild" trys to download and build quesoglc on its own, but can't since
the server-fingerprint does not match it's certificate. That is why I downloaded and compiled
it manually. That was succesful, but a new "xcodebuild" trys to download and build quesoglc again :-(

That is where I am stuck!!


Greetings,

twilight
Last edited by twilight on 02 Jun 2008, 19:24, edited 1 time in total.

twilight
Trained
Trained
Posts: 46
Joined: 14 May 2008, 12:21

Re: MAC users, where are you guys?

Post by twilight » 02 Jun 2008, 19:20

oh, an addition, I can't use http://svn.gna.org/svn/warzone/warzone/branches/2.1 for svn,
it just says "does not exist", so I used the other adress, which, I just figured, is the old version,
right?

When I use svn://svn.gna.org/svn/warzone/warzone/branches/2.1 instead
of http://svn.gna.org/svn/warzone/warzone/branches/2.1
I get "Malformed network data"

User avatar
Buginator
Professional
Professional
Posts: 3285
Joined: 04 Nov 2007, 02:20

Re: MAC users, where are you guys?

Post by Buginator » 02 Jun 2008, 20:14

twilight wrote:oh, an addition, I can't use http://svn.gna.org/svn/warzone/warzone/branches/2.1 for svn,
it just says "does not exist", so I used the other adress, which, I just figured, is the old version,
right?

When I use svn://svn.gna.org/svn/warzone/warzone/branches/2.1 instead
of http://svn.gna.org/svn/warzone/warzone/branches/2.1
I get "Malformed network data"
The "Malformed network data" means that the server was/is busy. Yeah, lame message.
They say to avoid that, to use http:// instead of svn://. I forgot all about that.

http://svn.gna.org/svn/warzone/branches/2.1 would be the correct URL for 2.1 branch. Sorry about that. :stressed:

User avatar
DevUrandom
Regular
Regular
Posts: 1690
Joined: 31 Jul 2006, 23:14

Re: MAC users, where are you guys?

Post by DevUrandom » 02 Jun 2008, 20:57

Regarding that "certificate" issue: Does XCode validate the downloaded sources via ... certificates or checksums or similar?
In that case you should determine the correct checksums for the sources it is currently setup to download, and then share them with us, so we can fixup that xcode buildfile. (How to determine the checksums? Ask me something easier! ;) Or ask Google...)

EvilGuru
Regular
Regular
Posts: 615
Joined: 23 Jun 2007, 22:41

Re: MAC users, where are you guys?

Post by EvilGuru » 02 Jun 2008, 21:03

This is SVNs doing. Xcode invokes SVN to do the dirty work. The fix is manually accepting the certificate. I looked for a command-line option for SVN to ignore certs, but could not find one.

Regards, Freddie.

twilight
Trained
Trained
Posts: 46
Joined: 14 May 2008, 12:21

Re: MAC users, where are you guys?

Post by twilight » 03 Jun 2008, 18:39

alright, seems the server is not that busy like it was yesterday.

So, in the background now SVN is fetching the 2.1-Trunk from today. Will
go take a shower and check back with you in about 20 minutes. We will see
if it compiles then!

twilight
Trained
Trained
Posts: 46
Joined: 14 May 2008, 12:21

Re: MAC users, where are you guys?

Post by twilight » 03 Jun 2008, 19:11

wow, so, the download finished, I invoked "xcodebuild" and yeah,
it started to download and compile dependencies again.

It seems to me, that these dependencies are just downloaded and stored
into the project-directory, and not installed as, sort of, shared
librarys on the system.

I think so, because for the new warzone 2.1-build it "redownloaded"
everything it downloaded the last time.

Ok, so, to the build-process: This time, it seemed to get all dependencies
downloaded and compiled, including quesoglc. After it installed quesoglc it
started with following:

Code: Select all

=== BUILDING NATIVE TARGET Warzone WITH THE DEFAULT CONFIGURATION (Debug) ===
Then I see typical configuration-things like compiler-checks, sys-env-checks e.g.

After that the compilation of Warzone actually starts (wohoo ;-)) but after a while of compiling,
it again starts with configuration-things, and then I get this:

Code: Select all

    setenv WRAPPER_EXTENSION app
    setenv WRAPPER_NAME Warzone.app
    setenv WRAPPER_SUFFIX .app
    setenv XCODE_APP_SUPPORT_DIR /Developer/Library
    setenv XCODE_VERSION_ACTUAL 0250
    setenv XCODE_VERSION_MAJOR 0200
    setenv YACC /Developer/usr/bin/yacc
    /bin/sh -c cd\ \"${DERIVED_FILES_DIR}\"\ ||\ exit\ 1
bison\ -y\ -d\ -o\"${INPUT_FILE_BASE}\".tab.h\ \"${INPUT_FILE_PATH}\"\ ||\ exit\ 1
bison\ -y\ -d\ -o\"${INPUT_FILE_BASE}\".tab.c\ \"${INPUT_FILE_PATH}\"\ ||\ exit\ 1
/Users/thommy/2.1/macosx/../lib/framework/resource_parser.y:51: unrecognized: %name_prefix
/Users/thommy/2.1/macosx/../lib/framework/resource_parser.y:51:    Skipping to next %
/Users/thommy/2.1/macosx/../lib/framework/resource_parser.y:61: unrecognized: %destructor
/Users/thommy/2.1/macosx/../lib/framework/resource_parser.y:61:    Skipping to next %
** BUILD FAILED **
So, I am further, but stuck again :-)

Any information I can help you with?? Would be glad to help :-)

User avatar
Buginator
Professional
Professional
Posts: 3285
Joined: 04 Nov 2007, 02:20

Re: MAC users, where are you guys?

Post by Buginator » 03 Jun 2008, 20:23

I have no idea how to fix that issue, but for bison, did it come with a test suite like the linux version does?

If so, can you run the test suite, and see if it errors out?

If it didn't come with it, then you would have to get the bison package itself, and compile it yourself as well...

twilight
Trained
Trained
Posts: 46
Joined: 14 May 2008, 12:21

Re: MAC users, where are you guys?

Post by twilight » 03 Jun 2008, 22:43

well, I am stuck.

what is the test suite and how would I compile it? is there a target inside my svn'ed
warzone-dir?

bison, well, the issue/error occured on the warzone compile, and not with
a dependency, so I don't know what I shall do about that?

User avatar
Buginator
Professional
Professional
Posts: 3285
Joined: 04 Nov 2007, 02:20

Re: MAC users, where are you guys?

Post by Buginator » 04 Jun 2008, 03:34

twilight wrote:well, I am stuck.

what is the test suite and how would I compile it? is there a target inside my svn'ed
warzone-dir?

bison, well, the issue/error occured on the warzone compile, and not with
a dependency, so I don't know what I shall do about that?
No, the test suite isn't part of warzone.
It is part of the bison package. All I know is, that on linux, once you compile, you can do make tests, and it will do the test suite. I was hoping the same is available on macs.

Also, did you try http://bison.darwinports.com/ yet? I have no idea if that will help you either.

The crux of the matter is, we have no idea why you are getting these errors:

Code: Select all

2.1/macosx/../lib/framework/resource_parser.y:51: unrecognized: %name_prefix
& 2.1/macosx/../lib/framework/resource_parser.y:61: unrecognized: %destructor 
in the source file, line 51 should be :
%name-prefix="res_"
not
%name_prefix. So what is doing the converting?

Can you find out what flags are being sent to bison to cause that behavior?

Locked